Lokalhistoriska föredrag våren 2019

Entré: 80 kr. 40 kronor med kulturkort, Fri entré med Museiföreningens årskort.
Dunkers kulturhus, konsertsalen.

6 FEBRUARI 18:30

Historien och filmen om Arnbergs korsettfabrik i Höganäs 1893-1969
Per Lundgren, entreprenör och dokumentärfilmare Per Lundgren bjuder in till en kväll i filmens tecken och delar med sig av sina erfarenheter av
olika filmprojekt. Vi får se filmen om Arnbergs korsettfabrik och höra historien bakom projektet ”korsettkungen i Höganäs”.

6 MARS 18:30

Moderna kvinnor – 1920-talets utmanande kvinnligheter Emma Severinsson, fil.dr. i historia och lärare i modevetenskap. De moderna kvinnorna med korta kjolar och ännu kortare hår som jazzade sig igenom 1920-talets nöjesliv är en bild som reproduceras i populärkulturen än idag. Men de moderna kvinnorna sågs i sin samtid inte endast som nöjeslystna kommersiella produkter, utan användes som en arena för att diskutera frågor om nationalitet, rasbiologi, genus, kropp och det moderna samhällets
utmaningar. De moderna kvinnorna ifrågasatte nämligen traditionella genusstrukturer, genom att idrotta, köra bilar, ställa nya krav på äktenskapet eller helt enkelt välja bort giftermål till förmån för ett självförsörjande singelliv. Samtidigt politiserades och granskades deras kroppar, korta kjolar och livsstil.

3 APRIL 18:30

Vad gjorde kvinnorna när männen skrev historia?
Projektet Kvinnokarta i Helsingborg
Camilla Bergvall, initiativtagare till Kvinnokarta Helsingborg

En föreläsning om ett projekt som vände upp och ner på stadens historia för att se vad som fanns gömt mellan raderna. Du får möta några av de kvinnor som levde i Helsingborg i början av 1900-talet vars berättelser fallit bort i urvalet när historieböckerna skrevs.

Samarrangemang med Helsingborgs museiförening och Studiefrämjandet.