Lokalhistoriska föredrag våren 2025

Under våren ges tre lokalhistoriska föredrag med start i februari. Föredragen produceras av Helsingborgs museum och är ett samarrangemang med Helsingborgs Museiförening och Sensus studieförbund. Föredragen hålls i Konsertsalen i Dunkers Kulturhus.

Entré: 100 kronor

Med kulturkort: 60 kronor

Museiföreningens årskort: fri entré 

Biljett hämtas i förväg i receptionen på Dunkers Kulturhus.

 

Onsdagen den 5 februari kl 18:30

Från Kärnan till Gustavia – om tegel och keramik från medeltid till idag

Torbjörn Brorsson 

Torbjörn Brorsson är arkeolog och driver Kontoret för Keramiska Studier och har anlitats för att analysera lera som använts i byggandet av Kärnan. Detta och annat material som har bäring på Helsingborg och västra Skåne kommer Torbjörn Brorsson att prata om, och förhoppningsvis avslöja vad Kärnan i Helsingborg och Gustavia i den svenska kolonin Saint Barthélemy har gemensamt. 

 

Onsdagen den 5 mars kl 18:30

Arildkolonin kring sekeskiftet 1900  

Clas Hellstrand och Magnus Hellstrand

Clas Hellstrand och Magnus Hellstrand från Föreningen Arildkonstnärernas Vänner gästar det lokalhistorska föredraget. De delar med sig av uppkomsten till föreningen som sedermera ledde till boken “Arildkolonin. Konstnärerna i Arild omkring sekelskiftet 1900”, av Christer Wallentin. De berättar sedan om Mor Cillas pensionat, där konstnärerna samlades likt målarna på hotell Bröndum i Skagen samt om de mest kända och framgångsrika konstnärerna i kolonin. 

 

Onsdagen den 2 april kl 18:30

Uppåkra – Hallen på höjden 

Mats Roslund 

Mats Roslund är professor i historisk arkeologi och en av dem som leder de arkeologiska undersökningarna av järnålderns centralplats Uppåkra. I april kommer Mats Roslund för att berätta mer om denna unika plats. De första grävningarna gjordes 1934, men det dröjde till 1996 innan platsen blev aktuell för arkeologiska grävningar igen. År 2000 startade ett femårigt stort grävningsprojekt. Sedan 2005 är det främst seminarieutgrävningar för arkeo-logistuderande som pågår där, just nu med det senaste fyndet kallat Hallen på höjden. Trots det är fortfarande 99,8 procent av den gamla järnåldersbosättningen kvar under mark.