Lokalhistoriska föredrag våren 2023

Under våren ges tre lokalhistoriska föredrag med start i februari. Föredragen samarrangeras med Helsingborgs Museiförening och Studiefrämjandet och hålls i Konsertsalen på plan 2 i Dunkers Kulturhus.

Entré: 100 kronor

Med kulturkort: 60 kronor

Museiföreningens årskort: fri entré 

Biljett hämtas i förväg i receptionen på Dunkers Kulturhus, senast samma dag kl 18:00.

 

Onsdagen den 1 februari kl 18:30

Ingeborg Holm; ett människoöde, en pjäs, en känd stumfilm och Helsingborgs fattigvård 

Anja Petersen, fil dr 

1918 kom stumfilmen Ingeborg Holm. Det blev en skandalsuccé. Än i dag kan man se filmen på YouTube. Skådespelet Ingborg Holm skrevs av Nils Krok I Helsingborg redan 1906 och pjäsen sattes upp på teatern samma år. Den sades vara verklightsbaserad och kritiserade den tidens fattigvård. Nils Krok kan betraktas som en tidig whistleblower. Hur var det egentligen ställt med den svenska fattigvården kring sekelskiftet 1900? Vem var Ingeborg Holm och historien bakom dramat?

På Helsingborgs stadsteater uppförs/går/spelas musikalen Tysta Maria (25/2 – 1/4) som delvis bygger på historien om Ingeborg Holm.

 

Onsdagen den 1 mars kl 18:30

Yoshio Nakajima – Hur en japansk konstnär skapade konsthistoria i Skåne 

Martin Schibli, producent och curator på Dunkers Kulturhus

Med anledning av utställningen Yoshio Nakajima – resa med solen på Dunkers Kulturhus får vi veta mer om denne konstnärs resa från Japan till Helsingborg via bland annat Antwerpen, Göteborg och Uddevalla.

 

Onsdagen den 5 april kl 18:30

Ralph Nykvist – fotografernas fotograf

Niclas Östlind, fil dr i fotografi vid HDK-Valand

2020 mottog Helsingborgs museum en donation med Ralph Nykvists samtliga negativ. Ur detta föddes en utställning om Ralphs fotografiska gärning, curerad av Niclas Östlind. Kom och lär mer om Ralph som fått epitetet ”fotografernas fotograf”. Ralph Nykvist hör inte till de framfusiga fotograferna. Han iakttar oftast det som sker på ett visst avstånd. Dessutom kan det som sker i bilderna snarare beskrivas som icke-händelser än händelser, människor som går förbi eller inte ser varandra, väntan och möten som inte sker trots att personerna står sida vid sida. Under 1970- och 1980-talen var Ralph Nykvist knuten till tidskriften Aktuell Fotografi, som hade sin redaktion i Helsingborg.