Lokalhistoriska föredrag hösten 2021

80 kr ordinarie. 40 kronor med kulturkortet/student.

Fri entré med Helsingborgs Museiförenings årskort

Samarrangemang med Helsingborgs Museiförening och Studiefrämjandet

 

6 oktober kl. 18.30 – Barn i beredskap

Under andra världskriget deltog tiotusentals svenska barn och ungdomar i beredskapsinsatser. Luftskydd, jordbruksarbete och skrotinsamlingar var några av de aktiviteter där unga ansågs kunna göra nytta. Historikern Björn Lundberg kommer på besök och berättar om barnens bortglömda roll i Sverige under andra världskriget.

3 november kl. 18.30 – Kärnan i fokus. Från grånad kämpe till stadens symbol.

Kring Kärnan är Helsingborgs museiförenings bokserie. Under 2020 ges en ny bok ut, med sin namne, Kärnan, som genomgående ämne. Två av skribenterna är Birgitta Witting och Karin Gustavsson. Birgitta följer tonets utveckling utifrån konst och andra föremål i Helsingborg museisamlingar. Karin genom några kända besökare – Carl von Linné, Linnerhielm, den avsatte kung Gustav IV Adolfs son Prinsen av Vasa, Brunius och Hans Hildebrand.

Birgitta Witting är antikvarie och arbetar på Kulturmagasinet i Helsingborg. Karin Gustavsson arbetar som chef på Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar i Lund.

1 december kl. 18.30 Fyrbenta gränsgångare – om en högst lokal historia med internationell ram.

Vintern 1947 nödlossades en ovanlig last i Helsingborgs hamn bestående av 700 hästar. Fartygets slutdestination var egentligen polska Gdansk men mycket hårt väder på Atlanten tvingade amerikanska Virginia city i hamn i förtid. Pelle Johansson, antikvarie på Kulturmagasinet, berättar om ett pågående arbete med att kartlägga en ovanlig lokalhistorisk händelse.